Bluetooth-tekniken har kommit långt genom åren. Tidigare, även med förparade enheter, tog det 10-15 sekunder att upprätta en anslutning. Men saker och ting började förändras med tillkomsten av ny teknik. Apples AirPods var ett betydande steg framåt, eftersom många människor var förvånade över hur snabbt de etablerade en anslutning.

Googles motsvarighet – Fast Pair Service – tillkännagavs i oktober 2017 och blev extremt populär. Företaget har sedan dess fortsatt att lägga till stöd för olika enheter och utnyttjar sina partnerskap med stora Bluetooth SoC-tillverkare som Qualcomm och BES Technic.

Vad är Google Fast Pair?

Google Fast Pair Service (GFPS), eller Fast Pair, är en patentskyddad teknik från Google som använder Bluetooth Low Energy på enheter som stöds för att ge snabb åtkomst till närliggande Bluetooth-enheter utan att förbruka en stor del av telefonens batteritid. kan spåras och kopplas till dem.

Den använder telefonens plats för att snabbt hitta enheter i närheten och kan till och med visa dig en bild av produkterna du ansluter till. För att detta ska fungera måste naturligtvis tillbehöret du ansluter till också vara Fast Pair-kompatibelt.

Fast Pair är ett riktigt enkelt sätt att para ihop Bluetooth-enheter på Android.

Hur fungerar Fast Pairing?

Om du har ett tillbehör som stöder Fast Pair, sätt det bara i ihopparningsläge. Din Android-telefon visar dig automatiskt bilden av tillbehöret du ska ansluta.

När du trycker på Anslut kommer du att få en bekräftelse på att ihopkopplingen lyckades. I vissa fall kommer Android också att meddela dig om en kompletterande app är tillgänglig för enheten. Om du till exempel lägger till hörlurar som Sonys WH-1000XM4, omdirigeras du till Play Butiks lista över Sonys Companion-appar.

Google lagrar även information om dina anslutna tillbehör och länkar den till ditt Google-konto, så att den automatiskt länkas till alla andra Android-telefoner du använder. Detta är särskilt praktiskt för användare när de byter telefon; Du behöver inte para ihop alla dina enheter igen.

Logga bara in på ditt Google-konto så importerar Google alla dina sparade anslutningar till din nya enhet.

Vilka tillbehör stöder Google Fast Pair?

Google samarbetar också med andra tillverkare, inklusive JBL, OnePlus, Libratone, Harman Kardon, Bang & Olufsen och andra, för att rulla ut Fast Pair på andra enheter. Google har en komplett lista över Fast Pair-kompatibla chipset. Support för Chromebooks är fortfarande inte tillgängligt.

Andra Fast Pair-funktioner

Förutom att förenkla ihopparningsprocessen erbjuder Google Fast Pair även ytterligare hanteringsalternativ. När du är ansluten kan du kontrollera batterinivån för dina hörlurar eller öronsnäckor (separata indikatorer för varje).

Du kan anpassa dina öronsnäckor genom att ställa in ljudnivåer för varje och till och med ge dem anpassade namn. Om enheten stöder Hitta min enhet kan du aktivera det också. På så sätt, om du tappar en av dina öronsnäckor medan den fortfarande är ansluten till din telefon, kan du få dem att ringa. Google Fast Pair låter dig även zooma in på enhetens senast kända plats.

Bluetooth-anslutningen fortsätter att utvecklas

Bluetooth Low Energy släpptes 2011, och sedan dess har nästan alla mobiltelefoner och andra enheter nu denna teknik. Med Fast Pair är det ännu enklare att se vilka enheter du är ansluten till och hantera dem direkt från din telefon.

Framför allt behöver du inte oroa dig för att ditt batteri ska laddas ur snabbt. Eftersom BLE använder AES-128-kryptering behöver du inte oroa dig för säkerhetsproblem, eftersom all överförd data är kraftigt krypterad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *