Att arbeta i stora, upptagna team kräver ett strömlinjeformat sätt att hantera arbetsflöden och projekt för att säkerställa att alla är på samma sida och känner sig säkra på vad de gör. Utan det kan det kännas kaotiskt, och det är lätt för människor att missa eller ignorera saker.

Hive är en projektledningsplattform som byggdes med användare i åtanke, vilket ger ett användarvänligt gränssnitt. Låt oss titta på några av de exceptionella funktionerna i Hive som du kan dra nytta av och förbättra produktiviteten.

Vad är Hive?

Även om Hive i första hand dubbas som en projektledningsplattform, erbjuder den mycket mer än så. Det är också ett effektivt sätt att hantera och samarbeta kring uppgifter och uppgifter, spåra arbetsflöden och framsteg i teamet och vara ett nav för information.

När du registrerar dig för ett konto erbjuder Hive en 14-dagars gratis provperiod på alla dess funktioner, så att du kan hitta precis det du behöver.

Det är lätt att komma igång, och som ny användare kommer Hive att leda dig genom en introduktion till hur du använder några av dess kärnfunktioner. Du kan stänga av den när som helst, om du bara vill känna det själv.

din kupolmeny

När du loggar in på ditt Hive-konto kommer du automatiskt att dirigeras till din Actions-sida. Det finns en blå meny till vänster på skärmen, där du kan växla mellan.

Nedanför ser du Grupper, där du kan skapa gruppchattar för att arbeta med arbetsstycken, och Direct, som listar alla dina direkta chattar med enskilda medarbetare. Längst ner kan du klicka på Nytt meddelande för att starta en ny tråd för snabbmeddelanden.

Du kan komprimera din meny när som helst genom att hålla musen bredvid Hive-logotypen och klicka på den pilliknande ikonen som ser ut att vara inklämd mellan två rader. På samma sätt kan du ta tillbaka den genom att klicka på ikonen med tre rader bredvid sidrubriken.

Personlig uppgiftshantering i Hive

Du kan komprimera din meny när som helst genom att hålla musen bredvid Hive-logotypen och klicka på den pilliknande ikonen som ser ut att vara inklämd mellan två rader. På samma sätt kan du ta tillbaka den genom att klicka på ikonen med tre rader bredvid sidrubriken.

Personlig uppgiftshantering i Hive

I Hive kan du skapa dina egna fungerande att-göra-listor och spåra uppgifter i projekt som involverar dig och ditt team. För att se alla dina åtgärder, gå bara till Åtgärder från menyn.

För att börja skapa en personlig att göra-lista kan du antingen börja skriva direkt i textfältet som säger vad du ska göra? Och klicka på Enter för ett snabbt tillägg, eller alternativt kan du klicka på den blå Ny-knappen längst upp till höger på skärmen och välja Åtgärder för att få upp ett nytt uppgiftsfönster.

Här kan du fylla i mer fullständig information om din uppgift, inklusive beskrivningar, eventuella underåtgärder, lägga till en etikett, bilagor och kommentarer. Du kan också lägga till tilldelade till huvuduppgifter eller deluppgifter och välja en deadline. Längst upp till höger i fönstret klickar du på de tre vertikala prickarna för att öppna ytterligare alternativ, inklusive att markera en åtgärd som brådskande.

När du är klar klickar du på X längst upp till höger i fönstret, så visas dina uppgifter automatiskt i avsnittet att göra. Klicka sedan på den grå bocken till vänster om den för att markera den som Klar, så flyttas den automatiskt till fliken Klar.

Projektledning i Hive

När du klickar på Projekt på menyn kommer du till sidan Projektnavigator där du kan se alla projekt du är involverad i. För att lägga till ett nytt projekt, klicka på den blå knappen Nytt projekt och följ instruktionerna på skärmen . För att lägga till en titel, färg, tidsgräns och mottagare.

I det sista avsnittet kan du välja en projektlayout från de medföljande mallarna, som inkluderar Statusvy, Teamvy, Etikettvy, Kalender, Gantt-vy och Tabellvy. Var och en ser lite olika ut, vilket ger mycket flexibilitet med projektledning.

När du är nöjd klickar du på Skapa projekt. Ditt nya projekt kommer att visas i din meny under Projekt, och alla åtgärder du tilldelar dig själv eller andra kommer att visas på din åtgärdssida. Alla du bjuder in till projektet kommer att kunna se och bidra till det i realtid, vilket ger ett strömlinjeformat projektsamarbete med dina kollegor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *