Ibland kanske du märker att din muspekare släpar efter. Det spelar ingen roll om du har en extern USB eller trådlös mus ansluten till din Windows-dator. Även om orsakerna till musfördröjning kan variera, är buggiga och föråldrade pekardrivrutiner vanliga faktorer för detta problem.

Om du upptäcker att din mus släpar, så här felsöker du musfördröjning i Windows 11 och 10.

1. Kontrollera om det finns maskinvaruproblem

Försök att ändra USB-porten på din enhet. Ibland kanske USB-kringutrustning inte fungerar om du har anslutit dem via en USB-hubb. Så anslut din mus direkt till en annan USB-port på din PC för att se om den fungerar.

Om problemet kvarstår, anslut din externa mus till en annan dator och se om den fungerar utan fördröjning. Lågt batteri på trådlösa pekenheter kan också orsaka inkonsekventa spårningsproblem.

2. Starta om File Explorer

En File Explorer-bugg kan orsaka musstamning när du använder en app eller ett spel i helskärmsläge. Lyckligtvis kan du starta om File Explorer-processen för att fixa detta fel i Windows 11.

Din skärm kan blinka tillfälligt när File Explorer startar om. Efter omstart kontrollerar du om problemet med musfördröjning är löst.

3. Kontrollera om det finns programvarukonflikter från tredje part

Inkompatibla appar från tredje part kan göra att hårdvaruenheter som är anslutna till din PC inte fungerar. Ett sätt att identifiera en programvarukonflikt från tredje part är att utföra en ren uppstart i Windows 11.

I rent startläge startar Windows med den grundläggande uppsättning drivrutiner och program som krävs för att köra systemet. Utför en ren start och fortsätt använda systemet för att se om musen fortsätter att släpa.

Om du fastställer att en tredjepartsapp orsakar problemet, identifiera och avinstallera programmet för att åtgärda problemet.

Du kan börja med att inaktivera startappar från tredje part. Detta inkluderar skrivbordsanpassningsverktyg, aktivitetsfältsläge och spelöverlägg. Inaktivera alla appar en efter en för att hitta det problematiska programmet och avinstallera det för att se om det hjälper till att lösa problemet med musfördröjning.

4. Inaktivera muspekarens spår

Mouse Pointer Trail är en tillgänglighetsfunktion i Windows 11. När den är aktiverad gör den det enkelt att spåra markören när du flyttar den runt på skärmen. Men det lägger också till en glitch-effekt till markören, vilket gör att det ser ut som om det stammar.

Om du inte aktiverade det med avsikt kan du inaktivera punktspår för att minska glitcheffekten.

5. Inaktivera Transparency Effect

Buggy Nvidia-grafikdrivrutiner kan störa funktionen Visual Effects i Windows 11 och orsaka musfördröjning. Du kan tillfälligt inaktivera transparenseffekten i inställningarna för att förhindra muspekarens fördröjning.

6. Uppdatera Nvidia Display Driver

Om att stänga av transparenseffekten har hjälpt till att minska fördröjningen, försök att uppdatera dina NVIDIA-grafikdrivrutiner. Nya versioner av drivrutiner kommer ofta med buggfixar och andra förbättringar.

Om GeForce Experience inte hittar en ny drivrutinsuppdatering finns här andra sätt att uppdatera Nvidia grafikkortsdrivrutiner på Windows.

7. Avinstallera NVIDIA-grafikdrivrutiner

Om det inte hjälpte att uppdatera grafikdrivrutinen, försök att installera om. Om du installerar om grafikdrivrutinen kan du ta bort de skadade filerna och utföra en ren installation.

DDU kommer att börja avinstallera alla Nvidia-drivrutiner, inklusive GeForce Experience-verktyget, och rensa upp katalogposterna. Under tiden kan din sekundära bildskärm vara tom eftersom Windows återgår till Microsoft Basic Display Adapter-drivrutinen.

Efter omstart aktiverar du transparenseffekt i inställningarna och kontrollerar om musfördröjningen är reducerad. Om inte, installera om GeForce Experience-appen och installera om de nödvändiga Nvidia-grafikdrivrutinerna med hjälp av verktyget.

8. Kontrollera Windows Update

Befintliga Windows 11-buggar kan också orsaka förseningar i musrörelser i Windows 11. Om detta är ett utbrett problem kommer Microsoft att släppa en snabbkorrigering för att korrigera felet. Kontrollera i alla fall om du har väntande Windows-uppdateringar och installera dem för att se om det hjälper dig att lösa problemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *