Ratten är det enda elementet i många simracing-uppsättningar på nybörjarnivå. Sim racing-rattar finns i en mängd olika, och den variationen beror inte bara på märke och storlek. Rattar har också olika strukturer och mekanismer.

Den avgörande faktorn här är reaktionen. Ju starkare reaktionen på ditt hjul är, desto mer imponerande blir din racingupplevelse. I den här artikeln tar vi en titt på de viktigaste simracinghjulen baserat på deras feedbacktyper.

Varför är rattåterkoppling så viktig?

I en riktig bil är ratten fäst på framhjulen. När du styr den här ratten snurrar de riktiga hjulen. Omvänt vibrerar ratten också om framhjulen roteras av en yttre kraft.

Rattfeedback är en av de viktigaste fysiska feedbacken en racerförare får från sin bil. Om bilen har ett skallra känns det bäst genom ratten då föraren håller i den med båda händerna.

En bra simuleringsupplevelse bör också inkludera rattåterkoppling. Detta görs genom motorerna i sim racing-rattarna. Ju mer styrka och precision du har i sim racing-ratten, desto mer exakt blir upplevelsen.

Olika tekniker används i sim racing-ratten, och var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

Dessa är simracinghjul på ingångsnivå designade för dem som letar efter en avslappnad upplevelse på en budget. Kugghjulsdrivna rattar använder ett växelsystem för att reläa och öka återkopplingsvridmomentet. Dessa hjul använder en liten motor som inte genererar mycket vridmoment på egen hand. Motorn är växlad, och den förstärker vridmomentet, vilket ger dig en känsla av lyhördhet.

Som tidigare nämnts använder växeldrivna rattar en mindre motor. Detta leder till en av de främsta fördelarna med en växeldriven ratt: det låga priset.

Dessa små motorer genererar inte mycket vridmoment även när kraften ökas av växelsystemet, så återkopplingen är svag jämfört med dyra rattar. Kugghjulen kan också ibland hoppa, tappa en eller två kuggar, vilket orsakar hoppvridmoment.

Eftersom växeldrivna hjul mestadels är avsedda att vara billiga och ekonomiska, använder vissa tillverkare billigare material för att tillverka dessa hjul. Detta gör att de går sönder på kortare tid än de dyrare hjulen. Dessa hjul är idealiska om du bara letar efter om simracing är perfekt för dig.

Med det växeldrivna hjulet kan du få en bra inblick i simracingupplevelsen och se om du gillar den alls. Men om du är säker på att du vill köra simracing och du har de extra pengarna för en hobbyuppsättning, investera i ett remdrivet racinghjul.

remdriven ratt

Remdrivna rattar använder ett rem- och remskivasystem för att öka vridmomentet som skapas av motorn. Motorn i dessa hjul är också mindre, men remmen gör ett bra jobb med att öka vridmomentet.

Bältet absorberar även stötar och ger en mjuk respons. Det är både en förbannelse och också en välsignelse. Bältet absorberar stötar så att det inte blir några oväntade vridmomenthopp som i ett växeldrivet racerhjul. Bälten å andra sidan absorberar också de avsedda plötsliga vridmomenten, samt jämnar ut dem, vilket kan leda till en orealistisk upplevelse.

Den största fördelen med en remdriven ratt framför en växeldriven ratt är stark feedback. Denna styrka uppnås inte genom en starkare motor utan genom ett mer effektivt omvandlingssystem.

Remdrivna rattar är utsatta för remerosion. Ju mer detta bälte används, desto mer slits det, och någon gång måste det bytas ut. Annars kan det spricka helt och resultera i fel.

Remdrivna rattar är det perfekta valet för nybörjare. Du kan använda dessa hjul i flera år och uppgradera till ett bättre när det är dags.

direktdrivna rattar

Här är det ultimata sim-racinghjulet. Motorn är fäst direkt på fälgen på den direktdrivna ratten. Eftersom det inte finns några system för att öka vridmomentet är motorn på dessa hjul massiv och genererar massor av vridmoment.

Denna enorma motor ger dig den starkaste och mest realistiska responsen för simracing. Dessa motorer är så starka att de till och med kan orsaka fysiska skador om du slarvar med dem.

Eftersom det inte finns några växlar eller remmar, förloras ingen styrka eller detalj i konverteringen. Med det direktdrivna hjulet känner du varje sträcka av vägen med styrka och expansion. Du kan få högfrekvent feedback utan att gå vilse i något av det i växlar eller bälten. Återigen – eftersom det inte finns några förstärkningssystem finns det inga remmar eller växlar som skulle kräva underhåll. Det är bara en enorm motor och hjul.

Nackdelen med ett direktdrivet sim-racinghjul är förstås det höga priset. Dessa motorer är massiva och kostar mycket. Direktdrivna rattar å andra sidan följer vanligtvis inte med hjulet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *