När Windows upptäcker problem med din bildskärmsdrivrutin kommer den att avslutas och den process som är kopplad till den startas om. Detta gör att skärmen blir tom ett ögonblick, varefter bildskärmsdrivrutinen har slutat svara och har återställt felet.

Som felmeddelandet indikerar har detta fel inträffat eftersom din bildskärmsdrivrutin har stött på problem. Men förutom en dålig förare kan många andra faktorer bidra till detta problem. Så här kan du felsöka och åtgärda det här felet i Windows 11 och tidigare system.

1. Uppdatera drivrutinen för bildskärmsadaptern

Ett sätt att fixa en dålig drivrutin för bildskärmsadapter är att uppdatera den till den senaste tillgängliga stabila versionen. Om detta är ett utbrett problem kommer din grafikkortstillverkare att utfärda en snabbkorrigering för att åtgärda felet.

Om Enhetshanteraren inte hittar en ny drivrutin finns det andra sätt att göra det på. Beroende på om du använder AMD, NVIDIA eller Intel HD Graphics kan du ladda ner de senaste drivrutinsuppdateringarna med hjälp av den medföljande appen eller tillverkarens webbplats. Läs vår guide om hur du uppdaterar GPU-drivrutiner i Windows för detaljerade instruktioner.

2. Avinstallera Display Adapter Driver

Om det inte hjälpte att uppdatera drivrutinen för bildskärmsadaptern bör ditt nästa logiska steg vara att avinstallera och installera om drivrutinen. Detta låter dig ta bort alla spår av den befintliga bildskärmsdrivrutinen och installera den från början för att åtgärda det befintliga problemet. Följ dessa steg för att avinstallera Display Adapter-drivrutinen i Windows.

Om bildskärmsdrivrutinen inte tas bort, följ dessa steg för att rensa avinstallera och installera om GPU-drivrutiner i Windows.

3. Ändra TDR-registerposten för att öka GPU-behandlingstiden

Windows använder funktionen TDR (Timeout Detection and Recovery) för att upptäcka om bildskärmsadaptern tar längre tid än förväntat att svara. När detta händer kommer den att återställa adaptern vilket resulterar i ett felmeddelande “Displaydrivrutinen har slutat svara”.

Du kan ändra lämpliga registerposter i Windows Registerredigerare för att åtgärda det här felet. Så här gör du.

Observera att felaktiga ändringar av Windows-registret kan orsaka fel på ditt system. Det rekommenderas att du skapar en återställningspunkt innan du fortsätter med stegen nedan.

4. Ändra bildskärmsalternativ på kontrollpanelen

Du kan konfigurera Windows för att justera för bästa exponering för visuella effekter. Beroende på din maskinvarukonfiguration kommer Windows att justera för bästa prestanda. Om du använder en låg maskinvara, använd det här alternativet för att få ut det mesta av din dator.

När ändringarna har implementerats kommer Windows att minska de visuella effekterna genom att ta bort det genomskinliga aktivitetsfältet och annan skrivbordsanpassning. Starta om din dator och kontrollera om det finns några förbättringar.

För att återställa de visuella standardeffekterna, öppna Visningsalternativ och välj Låt Windows välja den bästa för Den här datorn. Klicka sedan på OK och Verkställ för att spara ändringarna.

5. Utför en systemåterställning

När en dålig uppdatering eller felaktig systemändring orsakar systemfel eller instabilitet är återställningspunkter praktiska säkerhetskopior. Du kan använda en befintlig återställningspunkt för att återställa ditt system till en punkt då det fungerade utan fel.

Välj den senaste återställningspunkten och klicka på Sök efter berörda program. Windows kommer att söka efter program som kommer att tas bort eller installeras om under processen.

Klicka på Stäng och sedan på Nästa.

Läs beskrivningen och klicka på Slutför för att starta Systemåterställning. Processen kan ta lite tid att slutföra, så vänta tills din dator startar om.

6. Installera Windows Update och Upgrade Repair

Om systemåterställning inte löste felet, leta efter Windows-uppdateringar. Nya uppdateringar inkluderar ofta prestandaförbättringar och fixar för kända buggar.

Du kan uppdatera din Windows 11-dator från sidan Inställningar. För att göra det, gå till Inställningar > Windows Update > Sök efter uppdateringar.

Som en sista utväg, försök att reparera installera Windows 11. Denna process innebär att du installerar Windows 11 över en befintlig installation utan att ta bort dina filer, appar eller inställningar.

Fixar skärmdrivrutin stoppat svarsfel

Du kan snabbt felsöka det här felet genom att uppdatera eller avinstallera grafikdrivrutiner. En annan rekommenderad fix är att ändra TdrDelay-värdet i Registereditorn. Men om detta misslyckas, utför en reparationsuppgradering för att installera om Windows och reparera de skadade systemfilerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *