Dataskyddsteknik är en välkommen utveckling. De ökar datanoggrannheten och användbarheten. Därför är hashing ett populärt ämne i cybersäkerhetsdiskursen.

Den ökade efterfrågan på data har ökat intresset för anonymitetsprocesser, och hashing är det bästa sättet för detta.

Den här artikeln kommer att lära dig fördelarna med hashing och hur det fungerar.

Vad är hashing?

Om du antar att du köpt en ny telefon och dess krympskydd är trasigt, är detta ett tecken på att den har öppnats, använts, ersatts eller till och med skadats. Hashing är väldigt likt men är för data snarare än fysiska objekt.

På samma sätt är hashing som en virtuell krympning som appliceras på programvara eller data för att informera användarna om den har ändrats eller använts på något sätt.

Hashing är algoritmen som beräknar ett strängvärde från en fil, som har en fast storlek. Den innehåller massor av data, som omvandlas till en liten fast nyckel eller värde. Vanligtvis finns en sammanfattning av informationen eller data i den ursprungliga skickade filen.

Hashing är ett av de bästa och säkraste sätten att identifiera och jämföra databaser och filer. Det ändrar storlek på data till en fast storlek utan att ta hänsyn till den initiala datainmatningen. Utdata som erhålls kallas hashvärde eller kod. Dessutom kan termen “hash” användas för att beskriva både ett värde och en hashfunktion.

Vilka är fördelarna med hashing?

Hashing har många fördelar, inklusive de med moderna kryptografiska hashfunktioner. Några av dessa förmåner listas nedan.

1. Dataåterställning

En av fördelarna med hashing är att den använder en algoritm för att mappa objektdata till ett heltalsvärde. En hash är fördelaktig eftersom den kan användas för att minska sökningar vid lokalisering av objekt på en objektdatakarta.

Till exempel, hashtabeller i form av nyckel- och värdepar hjälper dig att identifiera data och fungera som inmatningshashfunktioner. Därefter mappas hashkoden till en fast storlek.

Hash-tabeller stöder funktioner som insert(key, value), get(key) och delete(key).

2. Digital signatur

Digital signering av dokument är en vanlig praxis idag. Förutom datahämtning hjälper hashing också till att kryptera och dekryptera de digitala signaturerna som används för att autentisera avsändare och mottagare av meddelanden. En hash hjälper till att ersätta den digitala signaturen som är både hashvärdet och signaturen, och skickas separat till mottagaren.

Efter att ha skickats kommer hashen att jämföras med det överförda meddelandet för att säkerställa att båda är identiska. I en enkelriktad hashoperation indexerar hashfunktionen det ursprungliga värdet eller nyckeln och möjliggör åtkomst till data som är associerade med ett specifikt värde eller nyckel som hämtas.

Det enklaste sättet att använda en digital signatur är att skapa en hash av informationen som skickas och kryptera den med din privata nyckel (av ditt asymmetriska kryptonyckelpar) så att alla med din offentliga nyckel kan se den faktiska hashen och verifiera att innehållet är giltig. .

3. Lösenordsskydd

Att skapa starka lösenord är ett effektivt sätt att hålla inkräktare borta.

En av fördelarna med hashing är att dess lösenord inte kan ändras, stjälas eller ändras. Detta är rimligt, särskilt med användningen av brute force-attacker eftersom cyberattacker kan använda lösenord. Det är ett effektivt nyckelkrypteringsschema som inte kan missbrukas. Om hashkoden blir stulen kommer den att vara värdelös eftersom den inte kan implementeras någon annanstans. Webbplatsägare använder den här metoden för att skydda sina användares lösenord.

Hashing är en enkelriktad kryptografisk funktion eftersom hash är oföränderlig. Hashing av utdata tillåter dig inte att rekonstruera innehållet i en fil. Det låter dig dock veta om två filer är identiska utan att känna till innehållet.

Låt oss se hur hashing fungerar.

1. Algoritm för att smälta meddelanden

Ett av sätten att hashing fungerar är genom en algoritm för att smälta meddelanden. En del av en hashfunktion förlitar sig på att hashen genererar ett unikt värde och en unik symmetrisk nyckel. Denna algoritm är också känd som en krypteringsalgoritm eftersom den kan generera exceptionella värden som aldrig kan dekrypteras.

Algoritmen för meddelandesammandrag fungerar genom att hjälpa dig att bearbeta ett meddelande med variabel längd till en utdata med fast längd på cirka 128 bitar. Detta inmatningsmeddelande kommer sedan att delas upp i bitar om 512 bitar.

2. Bubbelpool

Hashing fungerar genom Whirlpool-algoritmen eftersom det är en av hashfunktionerna. Ursprungligen hette Whirlpool Whirlpool-0, men efter flera divisioner var det känt som Whirlpool-T, senare känt som Whirlpool.

Det är en kryptografiskt säker hashfunktion och har inga svagheter förknippade med hashhemligheter. Att använda Whirlpool direkt för lösenordshasning är dock dåligt eftersom det är snabbt och låter hackare gissa flera lösenord inom en sekund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *