Många fotografer har ett 85 mm-objektiv i sitt kit, och det av goda skäl. Objektivet är mer mångsidigt än man kan tro, och många uppskattar det för att fånga skarpa bilder och separera motiv.

Att veta vad ditt objektiv är lämpligt för hjälper dig att få ut det mesta av det, och om det är det du försöker ta reda på är du på rätt plats. Den här artikeln kommer att identifiera sju typer av fotografering där du kan ta fantastiska bilder med 85 mm-objektivet.

1. Porträttfotografering

Många fotografer köper 85 mm-objektiv för att de är intresserade av porträttfotografering. Du behöver inte gräva särskilt djupt för att ta reda på varför; Det är bra för att lyfta fram ditt ämne. Ett 85 mm-objektiv är också ett bra sätt att få fram känslorna hos personerna du fotograferar, och har många andra fördelar.

“Bokeh” är en primär anledning till att porträttfotografer använder 85 mm-objektiv. Genom att vidga bländaren kan du göra bakgrunden suddig och skapa många spännande effekter. Dessutom kan du bli kreativ och lämna bländaren tillräckligt smal för att tittaren fortfarande kan se vad som pågår bakom ditt motiv.

Du kan använda 85 mm porträtt för huvudbilder, men det är lika användbart för helkroppsbilder.

2. Gatufotografering

Ja, det stämmer – du kan använda ett 85 mm-objektiv för gatufotografering. Du kanske tycker att det är något oortodoxt att göra det, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Om du använder dina linser på rätt sätt kan du få några imponerande resultat som gör att ditt arbete sticker ut.

Om du är blyg kanske du oroar dig för att göra gatufotografering kommer att irritera andra människor. Du kan använda 85 mm för att ta de bilder du vill på långt håll, vilket innebär att du är mindre benägen att få oönskad uppmärksamhet.

Gatufotografering med ett 85 mm-objektiv kan också hjälpa dig att fånga historien om din hemstad och ge liv åt dina foton. Detta för tittaren närmare vad som händer, och du kan till och med använda linsen för att ta bilder på människor som bor på samma plats som du.

Att använda ett 85 mm-objektiv för gatufotografering kräver lite mer planering än att fotografera med en bredare synvinkel. Du kommer att ha mindre utrymme att manövrera med beskärning, och du måste tänka mer på historien du vill berätta.

3. Landskapsfotografering

Att ta in den friska luften är en av de roligaste aktiviteterna man kan göra. Varför inte ta ditt 85 mm-objektiv och fånga skönheten i din omgivning medan du njuter av naturen?

Landskapsfotografering är mer komplicerat än det ser ut, men att bemästra genren är en givande upplevelse. Det är lite enklare att fånga det som finns framför dig om du använder ett 50 mm eller bredare objektiv, så att använda ett 85 mm kommer att vara en intressant utmaning.

Det är en bra idé att isolera dina motiv när du tar landskapsbilder med 85 mm-objektivet. Du kan till exempel välja ett berg eller träd och centrera din berättelse kring det. Och om du känner dig riktigt kreativ, överväg att skaffa ditt stativ och ta dina bilder isolerade i skogen.

4. Stadsbildsfotografering

Många nybörjarfotografer börjar sin resa med att fotografera stadsvyer. Men du behöver inte ge upp den här stilen bara för att du har gått från nybörjare till medel. Att få mer erfarenhet som fotograf sätter dig i en djupare position där du kan skapa fler unika konstverk, och din verktygslåda kommer att dra nytta av att ha ett 85 mm objektiv.

Du kan bli otroligt kreativ med 85 mm-objektivet om du använder det för att fånga stadsbilder. Om du har en fantastisk utsiktspunkt som är för långt med ett vidvinkelobjektiv, hjälper 85 mm dig att få vad du vill ha i din ram. Dessutom behöver du inte beskära och eventuellt offra din bildkvalitet.

Ett 85 mm-objektiv kan också hjälpa dig att komma nära specifika byggnader och fånga något mer intressant än en direktbild. Du kan ta in texturer, former, ljus och mer.

5. Minimalistisk fotografering

Minimalismrörelsen har blivit populär över hela världen, och många fotografer har använt den som inspiration för sina målningar. Negativt utrymme använder minimalism på sätt och vis, och denna praxis är kraftfull för att skapa mer unikt innehåll.

Varför skulle du använda ett 85 mm objektiv för minimalistisk fotografering? Enkelt: Du kan ta bort alla onödiga föremål omkring dig. Om du använder ett 85 mm objektiv för minimal fotografering kan du fokusera på ett enda motiv. Det är ett utmärkt verktyg för att dra allmänhetens ögon till den primära fokuspunkten för din bild, och du behöver inte oroa dig för att ta bort oönskade objekt i efterproduktion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *