Akvarieväxter behöver ljus för att göra energi genom fotosyntes, medan många fiskar drar nytta av en regelbunden ljuscykel, men hur kan du ge artificiellt ljus åt dem med de DIY-elektronikverktyg du redan har? Är? Låt oss bygga ett DIY Aquarium Lighting System med Arduino, realtidsklocka och LED Strip.

Använda en LED Aquarium Light

Innan vi sätter igång är det värt att notera att lysdioderna vi kommer att använda i det här projektet inte är fullspektrum-lysdioder som efterliknar dagsljus. Detta innebär att de inte ger alla ljusvåglängder som är fördelaktiga för växter, vilket gör dem olämpliga för akvarieväxter med höga ljuskrav och slösar bort en liten mängd energi som produceras av lysdioder. Va.

Som sagt, för akvarier som planterats med låga ljuskrav kan denna typ av LED-belysning vara ett utmärkt alternativ som ger snabb och hälsosam växttillväxt utan de kostnader som följer med många akvariebelysningsprodukter. ; Du får helt enkelt inte samma watt.

Det är inte bara dina akvarieväxter som drar nytta av LED-belysning: Många fiskarter har en regelbunden ljuscykel som simulerar dag och natt för att bevara sina dygnsrytmer, så att de kan slappna av. kunna jaga mat och vara lika aktiva som de skulle göra i det vilda.

För att bygga ett LED-belysningssystem som driver dag-natt-cykeln för fiskarna och växterna i ditt akvarium, använder vi en Arduino, en realtidsklocka (RTC) och en LED-remsa – som i en Kan användas för brett utbud av Arduino LED-belysningsprojekt.

Vad behöver du?

Anslut din DIY Aquarium LED Light Setup

Att koppla upp ditt DIY-akvariebelysningssystem är enkelt, med bara några få anslutningar innan du ens kan börja koda ditt projekt. Bilden ovan visar alla anslutningar du behöver göra, men vi har delat upp det i avsnitt nedan.

koppling av realtidsklocka

I detta projekt fungerar DS3231 RTC som en timer för LED-belysningen i vårt akvarium. Det finns fyra stift i den här modulen som vi kommer att använda: SCL, SDA, VCC och GND, som alla kan kopplas direkt till vår Arduino Pro Micro.

led strip ledningar

Att koppla in din LED-remsa är mer komplicerat än en RTC, eftersom lysdioderna sannolikt ligger på ett visst avstånd från Arduino och du måste använda en separat strömadapter för att få ut full ljusstyrka ur din LED. Bilden ovan visar hur du kan ansluta din LED NeoPixel-remsa till din Arduino och strömkälla för bästa resultat.

Förutom att ansluta vår LED-remsa till vår Arduino och 12V-strömkälla, kommer vi också att modifiera vår NeoPixel-klon för att göra tre mindre LED-remsor som kommer att kopplas i en serie med en längre kabel.

Vi kommer att använda en isolerad kabel med tre kärnor för detta, samt värmekrympning för att täta skarvarna. Vår LED-remsa kom med JST-kontakter i varje ände, vilket ger oss ett bekvämt sätt att göra det möjligt att ta loss remsan från vår Arduino.

Koda dina DIY Arduino Aquarium NeoPixel Lights

Kodningselementet i detta projekt är mer komplext än ledningar. Du kan börja med ett grundläggande tomt Arduino-projekt, eftersom vi inte behöver något utöver de funktioner som följer med det.

länka bibliotek

Innan vi lägger till någon kod måste vi installera några bibliotek, och alla kan hittas i Arduino IDE Library Manager.

Lägga till globala variabler (valfritt)

Vi har lagt till globala variabler i vår kod så att vi kan ändra beteendet hos vår belysning med knappar och andra ingångar i framtida projekt. Det är inte nödvändigt, men det kommer att göra det lättare att redigera din kod när du behöver göra ändringar. Vi lade till variabler för LED-ljusstyrka och färg, tillsammans med en variabel för att lagra färgen på vår LED-remsa.

Deklaration och driftsättning av LED Strip/RTC-artiklar

Därefter måste vi deklarera vår LED-remsa och RTC som objekt som kan användas av vår Arduino och sedan initiera dem i vår installationsslinga.

Våra LED-remsor kan deklareras genom att först definiera stiften som används och ställa in antalet lysdioder på remsan, men sedan kan du använda raderna nedan för att deklarera.

RTC är lätt att deklarera, och du behöver bara använda raden nedan för att köra det; Alla viktiga inställningar tillämpas som standard.

Vi startar slingan genom att kontrollera aktuell tid med vår realtidsklocka och ställa in en variabel för att lagra den, och se till att dagsljus tillhandahålls under dagen. När vi väl har en DateTime-variabel i spel kan vi tilldela den aktuella timmen och minuten till separata variabler, vilket gör att vi kan styra vår belysning med stor precision.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *