Wi-Fi 7 är nästa stora uppdatering av den trådlösa nätverksstandarden. Den nuvarande standarden, Wi-Fi 6, debuterade med ett antal förbättringar jämfört med sin föregångare, Wi-Fi 5, inklusive högre hastigheter, större effektivitet och större datakapacitet.

Men vad är Wi-Fi 7 och vad skiljer det från Wi-Fi 6? Läs vidare för att ta reda på det.

Vad är Wi-Fi 7 och hur snabbt kommer det att vara?

Kort sagt, Wi-Fi är bara en trådlös nätverksstandard. Wi-Fi 7 är baserat på IEEE 802.11be-standarden. Standarder för trådlösa nätverk förbättras alltid då och då. Som sådan, även om Wi-Fi 6 fortfarande inte är allmänt tillgänglig, arbetar Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) redan med nästa version, Wi-Fi 7.

Wi-Fi 7:s huvudfokus ligger på att leverera extremt hög genomströmning (EHT), vilket kommer att vara avgörande för att använda appar och tjänster i realtid. Den nya standarden kommer att stödja realtidsapplikationer och tjänster relaterade till cloud computing, gaming, virtual reality, augmented reality, metaverse och fjärrarbete.

De viktigaste uppgraderingarna som Wi-Fi 7 ger till bordet inkluderar bättre dataöverföringshastigheter, lägre latens och högre bandbreddskanaler. Till att börja med bestämmer kanalbandbredden datahastigheten för en Wi-Fi-signal. Som sådan indikerar högre siffror högre överföringshastigheter.

På tal om hastighet, hur snabbt kommer Wi-Fi 7 att vara? Enligt den nuvarande Wi-Fi 7-specifikationen kommer den nya standarden att ge en maximal datahastighet på cirka 46 Gbps (gigabit per sekund). Följaktligen kommer detta att göra Wi-Fi 7 till en riktig ersättning för en trådbunden internetanslutning via en Ethernet-kabel.

Enligt Alan Soo, MediaTeks vice VD och general manager för dess Intelligent Connectivity-verksamhet, “utrullningen av Wi-Fi 7 kommer att markera första gången som Wi-Fi kan vara en riktig tråd-/Ethernet-ersättning för applikationer med superhög bandbredd. ” Kom dock ihåg att specifikationsbladet är ett preliminärt utkast (slutliga specifikationer kan variera). Dessutom är 46 Gbps bara en teoretisk maximal hastighet. I verkliga livet kommer du inte att kunna uppnå så mycket hastighet.

Hur jämför Wi-Fi 7 med Wi-Fi 6/6e?

För att förstå varför Wi-Fi 7 är en så stor sak måste vi jämföra det med Wi-Fi 6 (och Wi-Fi 6e).

För det första har Wi-Fi 7 en preliminär teoretisk dataöverföringshastighet på upp till 46 Gbps, medan Wi-Fi 6 toppar med ett teoretiskt maximum på 9,6 Gbps. Wi-Fi 7 fördubblar kanalbandbredden för Wi-Fi 6 från 160 MHz till 320 MHz, vilket är viktigt eftersom bredare kanaler hanterar mer trafik.

En annan viktig uppgradering till Wi-Fi 7 är det massiva hopp i kvadratur

Amplitudmodulering (QAM). Detta tredubblas från Wi-Fi 6:s 1024-QAM till 4096-QAM, vilket innebär att den kan överföra ännu mer data per cykel. Wi-Fi 7 ökar också antalet rumsliga strömmar från nuvarande åtta till 16.

Återigen, Wi-Fi 7-specifikationerna är ännu inte konkreta, så detaljerna som beskrivs ovan kan eventuellt ändras när IEEE 802.11-arbetsgruppen fortsätter att stärka standarden. Som slutanvändare är den viktigaste uppgraderingen från Wi-Fi 6 till Wi-Fi 7 möjligheten att ansluta ännu fler enheter med högre hastigheter med ökad hastighet, lägre latens och färre avbrott.

Det senare är tack vare Multi-User Resource Unit (MRU) som introducerades i Wi-Fi 7. Som jämförelse kan nämnas att Wi-Fi 6:s ortogonal frequency division multiple access (OFDMA) tillåter routrar att dela upp kanaler i mindre grupper dubbade resursenheter (RUs). . , Wi-Fi 7 tar det upp ett snäpp genom att introducera resursenheter för flera användare.

När kommer Wi-Fi 7 vara tillgängligt?

Wi-Fi 7 är fortfarande i de tidiga utvecklingsstadierna, men med alla dess lovande uppgraderingar över Wi-Fi 6 och 6e, kanske du undrar när det kommer att vara officiellt tillgängligt. Tja, eftersom det fortfarande finns arbete att göra, förväntas standarden vara tillgänglig 2023.

Naturligtvis kommer du att se detta på fler enheter under senare år, en fråga som vi redan är bekanta med.

Wi-Fi 7 trådlös nätverksstandard kommer

Wi-Fi 7, liksom den tidigare generationen av trådlösa nätverksstandarder, erbjuder flera förbättringar jämfört med sin föregångare: bättre datagenomströmning, bredare kanaler, lägre latens och stöd för fler anslutna enheter med mindre störningar.

Dessutom, som har varit normen, utvecklas Wi-Fi-standarder ständigt. Wi-Fi 7 kommer att vara tillgänglig från 2023, men detta kommer bara att vara fallet för vissa avancerade enheter. Ett utbrett stöd kommer säkerligen att komma från 2024 och framåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *