Med den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland börjar några intressanta förändringar ske, inklusive på kryptomarknaden. När konflikten intensifieras har ryssarna, särskilt oligarkerna, köpt bitcoin i stora mängder. Men varför händer detta trots allt?

Vad har hänt i Ryssland hittills?

När biståndet kommer till Ukraina införs allt fler sanktioner mot Ryssland. USA, Europeiska unionen, Japan och Storbritannien har infört sanktioner mot Ryssland, och avskurit landets banker från SWIFT, meddelandesystemet som stöder globala finansiella transaktioner.

Dessa sanktioner sätter stor press på Rysslands ekonomi, och ryska medborgare är nu oroade över kollapsen av deras nationella valuta, rubeln. Denna oro är inte på något sätt irrationell, eftersom rubeln redan har deprecierats avsevärt, och det finns en god chans att denna nedgång kan fortsätta.

Men medan många måste sitta och vänta för att se vad som händer, har andra pengar att söka andra finansiella vägar i ljuset av denna ekonomiska nedgång, inklusive de rika ryska oligarkerna. De flesta ryska oligarker samlade ihop en betydande del av sin rikedom kort efter Sovjetunionens kollaps 1991. Oligarkerna är extremt rika, så de har möjlighet att köpa stora mängder rikedomar om de vill.

Men varför är bitcoin nu en så eftertraktad tillgång för dessa rika individer?

Varför köper ryska medborgare bitcoin?

Tja, bitcoin är en decentraliserad digital valuta som många banker och andra finansiella institutioner i världen inte känner igen. Det ligger utanför det traditionella finansområdet, så det är svårt att förbjuda, samtidigt som priset är mer flexibelt än den nationella valutan.

Värdet på bitcoin sjönk till en början på nyheterna om Rysslands invasion av Ukraina mitt i oro för att konflikten skulle få en inverkan på marknaden. Däremot började bitcoin, tillsammans med andra tokens, studsa tillbaka lika snabbt som rubeln för handel med bitcoin på kryptobörser. Att konvertera en fallande rubel till bitcoin eller någon annan krypto innebär att dina pengar inte längre är nära knutna till Rysslands ekonomi.

Men det är inte bara bitcoin som köps. Det decentraliserade stablecoin Tether har också blivit en populär tillgång bland rika ryssar. Den främsta anledningen till detta är att värdet på Tether är knutet till värdet på den amerikanska dollarn, vilket innebär att så länge den amerikanska ekonomin förblir stabil kommer den att vara värd nära en dollar. Det finns faktorer och nackdelar som kan hjälpa ryska medborgare att kringgå sanktioner helt och hållet.

Changpeng Zhao, grundaren av den populära kryptobörsen Binance, hävdar dock att krypto inte kommer att hjälpa ryssarna att undvika sanktioner, eftersom krypto för närvarande är “för litet för Ryssland”. Eftersom krypto inte har en tillräckligt stark närvaro på den nuvarande globala marknaden, tror Zhao att det inte kommer att göra vad den ryska oligarken hoppas på när det gäller att undvika sanktioner. Dessutom kan kryptovalutor som bitcoin lätt upptäckas med lite arbete.

Utöver detta överväger USA för närvarande ett förbud mot Rysslands kryptomarknad för att förhindra internationella transaktioner i form av krypto, så att köpa tokens i bulk kan visa sig vara meningslöst om detta godkännande införs officiellt. Är.

Dessa restriktioner kan leda till en boom på kryptomarknaden

Medan situationen mellan Ryssland och Ukraina är dålig nu, har den en ovanlig effekt på kryptomarknaden. När fler restriktioner införs, och fler människor försöker undvika dem, kan vi se en stadig ökning av värdet på många olika tokens, inklusive Bitcoin och Tether.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *